Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ
ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ CONTIGLIANO, ΙΤΑΛΙΑ
08/03/2015-14/03/2015
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COMENIUS 2013-2015
6Η κινητικότητα
Η επίσκεψη στην πόλη Contigliano της Ιταλίας ήταν η έκτη κινητικότητα του προγράμματος ComeniusChangements climatiques là où je vis, là où jhabite….. modélisons pour comprendre et agir!!!!! Une autre vie sinvente ici” («Κλιματικές αλλαγές: ο τόπος όπου ζω, ο πλανήτης όπου κατοικώ……. Ας κάνουμε ένα μοντέλο για να καταλάβουμε και να δράσουμε !!!!!! Μια καινούργια ζωή ξεκινάει εδώ»).
Οι συναντήσεις έλαβαν χώρα στο συνεργαζόμενο σχολείο της Ιταλίας,  INSTITUTO COMPRENSIVO ANTONIO MALFATTΙ. Το σχολείο περιλαμβάνει τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των πόλεων: Contigliano, Greccio και Monte San Giovanni όπου εκπαιδεύονται μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από 3 μέχρι 14 χρονών δηλαδή περιλαμβάνει τις βαθμίδες Νηπιαγωγείου, Δημοτικού (5 τάξεις) και Γυμνασίου (3 τάξεις) . Εκπαιδευτικοί και μαθητές επισκέφτηκαν και παρακολούθησαν μαθήματα τους χώρους του σχολείου στο Contigliano ενώ οι μαθητές παρακολούθησαν μαθήματα και στους χώρους του σχολείου του Greccio. Μεγάλη εκδήλωση προς τιμήν των επισκεπτών μαθητών και εκπαιδευτικών έγινε στο γυμναστήριο του σχολείου στο Contigliano. Oι παρουσιάσεις των μαθητών των σχολείων έγιναν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου της πόλης Contigliano όπου πραγματοποιήθηκε και η συζήτηση για τις δραστηριότητες και τα προϊόντα που πρέπει να παράγουν και να παρουσιάσουν τα συνεργαζόμενα σχολεία στην 7η κινητικότητα και τελευταία κινητικότητα στην Τσεχία.
Τα συνεργαζόμενα σχολεία προέρχονται από 10 χώρες της Ευρώπης : Βουλγαρία, Γαλλία (με σχολείο από το νησί της Γουαδελούπης),  Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία και Ελλάδα.
Στην έκτη κινητικότητα συμμετείχε το 4ο Γυμνάσιο Καστοριάς με την υπεύθυνη του προγράμματος καθηγήτρια κα Αικατερίνη Περδικάρη –Παπαγιαννοπούλου, κλάδος ΠΕ05, τη Διευθύντρια κα Ευαγγέλου Γλυκερία κλάδος ΠΕ02 της παιδαγωγικής ομάδας του 4ου Γυμνασίου και 6 μαθητές της Γ΄ τάξης του 4ου Γυμνασίου εκ των οποίων οι 5 μαθητές φιλοξενήθηκαν από οικογένειες μαθητών του σχολείου. Οι μαθητές που πήραν μέρος στην κινητικότητα στην Ιταλία ήταν : Βαενάς Παύλος, Κωστέα Αγάπη, Μαρδίρης Ορέστης, Νάτση Αλεξία, Παϊταρίδου Στέλλα, Παπαζήση Γαλήνη.
Η έκτη κινητικότητα είχε ως βασικό στόχο την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών και την ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων των μαθητών και των εκπαιδευτικών των 10 συνεργαζόμενων σχολείων των διαφορετικών χωρών αλλά και εξοικείωση με το θεσμό της φιλοξενίας.
Οι επιμέρους στόχοι της κινητικότητας που επιτεύχθηκαν με την επίσκεψη σε ένα σχολείο ευρωπαϊκής χώρας ήταν η γνωριμία με τη σχολική μονάδα και τους χώρους της αλλά και με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας καθώς και με τις περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες της ευρύτερης περιοχής, μιας περιοχής ιδιαίτερα σημαντικής για τις πηγές, τις λίμνες και τα υδατικά της οικοσυστήματα αλλά και η περιοχή από την οποία υδρεύεται σε μεγάλο ποσοστό η πρωτεύουσα της χώρας Ρώμη.
Καρά τη διάρκεια των επισκέψεών τους στην ύπαιθρο της περιοχής οι έλληνες μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να συγκρίνουν το φυσικό περιβάλλον της περιοχής αυτής της Ιταλίας με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής της Καστοριάς. Κατά την επίσκεψή τους στο «Πάρκο των Λιμνών» διαπίστωσαν τις ομοιότητες που υπάρχουν στα υδατικά οικοσυστήματα της περιοχής Velino και της περιοχής της Καστοριάς και την ύπαρξη κοινών ειδών πανίδας και χλωρίδας ανάμεσα στις λίμνες της περιοχής και στη λίμνη της Καστοριάς. Διαπίστωσαν όμως και τις διαφορές ανάμεσα στους καταρράκτες της ευρύτερης ελληνικής υπαίθρου με τους καταρράκτες των 160 μέτρων του Marmore καθώς και τις ομοιότητες και διαφορές των ορεινών όγκων της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας και των χιονοδρομικών κέντρων της με την οροσειρά των Απέννινων και το χιονισμένο βουνό Terminilo. Χαρακτηριστικό της επίσκεψης αυτής ήταν η γνωριμία με το χιόνι και η χαρά ισπανών και πορτογάλων μαθητών που καθώς προέρχονται από πιο θερμές περιοχές δεν είχαν ξαναδεί χιόνι (ας σημειωθεί ότι σε αυτή την κινητικότητα δεν υπήρχε αποστολή από το γαλλικό σχολείο της Γουαδελούπης).
Κατά τη διάρκεια διάλεξης από διάσημο Ιταλό αρχαιολόγο σε αίθουσα θεάτρου σε παραδοσιακό πέτρινο κτίριο της πόλης Labro, μαθητές και εκπαιδευτικοί γνώρισαν με σχεδιαγράμματα και χάρτες αλλά και έθεσαν ερωτήσεις σχετικά με τη γεωμορφολογική εξέλιξη της περιοχής του Velino και τη δημιουργία των λιμνών της περιοχής.
Άλλος στόχος ήταν η γνωριμία των μαθητών και εκπαιδευτικών με εκκλησιαστικούς χώρους άλλων χριστιανικών δογμάτων όπου τους εξηγήθηκαν αναλυτικά σύμβολα και λειτουργικά μέρη των δογμάτων αυτών.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Ρώμη μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου και να θαυμάσουν την Έδρα της Καθολικής Εκκλησίας ενώ συζήτησαν για την κατοικία και τις δράσεις του προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας καθώς και τις διαφορές ανάμεσα στα δύο δόγματα της ορθόδοξης και της καθολικής εκκλησίας αλλά και στις δράσεις των προκαθήμενων των δύο εκκλησιών.
Στις επισκέψεις τους στο ιστορικό κέντρο του Contigliano, στο Greccio αλλά και στην πόλη Labro εκπαιδευτικοί και μαθητές είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στους παραδοσιακούς δρόμους των μεσαιωνικών πόλεων και να επισκεφτούν ιστορικές εκκλησίες όπου τους έγινε ξενάγηση και ήρθαν σε επαφή με ιστορικά εκκλησιαστικά έργα τέχνης. Η επίσκεψη στην καινούργια καθολική εκκλησία του Terminilo έδωσε την ευκαιρία για νέα συζήτηση σχετικά με τις διαφορές των εκκλησιών και την αναγνώριση ανανέωσης της αρχιτεκτονικής και εσωτερικής διακόσμησης καθολικών ναών από την καθολική εκκλησία.
Στην επίσκεψή τους στο παλιό Greccio μαθητές και εκπαιδευτικοί γνώρισαν και συζήτησαν την ιστορία του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης ο οποίος έζησε στην πόλη αυτή κάποιο διάστημα και επισκέφτηκαν και τον χώρο όπου ασκήτεψε.
Στην επίσκεψή τους στο Δημαρχείο της πόλης Contigliano και της πόλης Greccio (το όνομά της το πήρε από τη λέξη greccia που σημαίνει Ελλάδα) όπου έγιναν δεκτοί από το Δήμαρχο και τους αντιδημάρχους παιδείας και πολιτισμού εκπαιδευτικοί και μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους τοπικούς άρχοντες για τα προβλήματα και τα σχέδια της τοπικής αυτοδιοίκησης να αναστηλώσουν και να ξαναζωντανέψουν το ιστορικό κέντρο των πόλεων αναπαλαιώνοντας παλιά κτίρια και διαθέτοντάς τα με επιμίσθιο σε πολίτες ως κατοικίες. Η ενεργή συμμετοχή στα τοπικά δρώμενα του πολιτιστικού συλλόγου “Pro loco” είναι εντυπωσιακή.
Η επίσκεψη στη Ρώμη και στα αρχαία της μνημεία εκτός από θαυμασμό για το ρωμαϊκό πολιτισμό έδωσε την ευκαιρία για συζήτηση με θέμα την ιστορία και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό αλλά και την ανάγκη συντήρησης των μνημείων και διατήρησης της ιστορικής μνήμης των λαών καθώς και της παρουσίασης και «τουριστικής εκμετάλλευσης» αυτών των θησαυρών.
Όμως, η επίσκεψη στη Ρώμη και στο εμπορικό κέντρο της πόλης καθώς και το μεσημεριανό στο εστιατόριο των Mac Donalds υπήρξε μια ευκαιρία για μαθητές και εκπαιδευτικούς να κάνουν σύγκριση των εμπορικών κέντρων σε ευρωπαϊκές πόλεις με αυτά των ελληνικών πόλεων αλλά και σύγκριση των τιμών δηλώνοντας ομοιότητες και διαφορές.
Η επίσκεψη στο Rietti πρωτεύουσα της περιοχής και κυρίως στην υπόγεια πόλη, (επισκεφτήκαμε το υπόγειο Palazzo Vechiarelli και κατόπιν το υπέργειο τμήμα του κατασκευή του αρχιτέκτονα Mondano) έδωσε αφορμή για συζήτηση και γνωριμία με το γεγονός ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα και οι αρχαίες πόλεις βρίσκονται πάντα σε κατώτερα στρώματα του εδάφους.
http://www.slideshare.net/katerinapapayannopoulou9/contigliano-italie-comenius-20132015

https://youtu.be/QmvE44f2l0I

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.